Dat kan
betalingen doen met beide, maar met dat gezegd heb je echt alle overeenkomsten tussen routinemunten en cryptomunten. Want hoewel dat ene facet dat ze gemeen hebben, het doen van betalingen, iets heel noodzakelijk lijkt te zijn, zijn er als je goed kijkt veel meer verschillen dan overeenkomsten tussen deze munten.
Geen betaalmethode, maar geschikt om aankopen te doen
Om meteen met het grootste verschil te beginnen: volgens de Nederlandse wet is een cryptocurrency officieel geen terugbetalingsmethode zoals de euro, maar een ruilmiddel. Dat houdt in dat het een verschillende conditie heeft, maar niet dat je er iets mee kunt ontkennen. Voordat we overgingen op ons bestaande systeem van contant geld en banken, werkten we ook lang met wisselmiddelen en ook deze geschiedenis lijkt zich nu te verdubbelen. In techniek zul je niet zoveel merken als je een terugbetaling doet in cryptocurrency. U kunt bijvoorbeeld in Cardano een acquisitie online betalen als u over deze munt beschikt, waarna het schuldevenwicht dat u nog in uw digitale portemonnee heeft, direct wordt bijgesteld.
Het enorme onderscheid, en waarschijnlijk ook de reden dat de rechtbank cryptomunten nog steeds als een wettig betaalmiddel beschouwt, is dat geen enkele financiële instelling wordt geassocieerd met cryptocurrency. Het is in feite een gesloten systeem van klanten, die onderling aflossen, zonder tussenkomst van een financiële instelling. Een heel andere manier om contant geld af te rekenen, evenals de vele talrijke deals die momenteel zijn gesloten, blijkbaar nogal een prominente.
Geen financiële instellingen, maar wel bescherming
De waarheid dat geen enkele bank wordt geassocieerd met cryptocurrency is een heel groot verschil in vergelijking met hoe het samenwerkt met normaal geld. Ons betalingsverkeer ervaart altijd een financiële instelling, hoe komt het dat dit bij cryptocurrency niet nodig is?
Een blockchain neemt hier de prestaties van een financiële instelling over als het gaat om het monitoren van wijzigingen in eigendommen. Via een aaneenschakeling van solide computers worden, zo snel als de ene klant van een muntstuk iets bij een andere persoon koopt, beide tegoeden bijgewerkt. Geen centraal lichaam, maar de druk van de massa zorgt ervoor dat dit veilig gebeurt.
Eveneens verschillend is dat cryptomunten niet met een land zijn verbonden, en echt door iedereen kunnen worden opgericht. De Gulden is bijvoorbeeld terug als cryptocurrency, voor iedereen die heimwee heeft naar onze nationale valuta van weleer. In de supermarkt kun je nog niet betalen, aangezien cryptomunten online liggen, en ook niet in je budget, nog een verschil met routinegeld, toch is het zeker een interessante markt.