Zijn hybride wagens de toekomst?

Met het oog op het behalen van de milieudoelstellingen worden de aankoop en het gebruik van hybride en elektrische wagens steeds meer aangemoedigd door de overheid uit. Als je er even bij stil staat hoeveel wagens er op onze wegen rondrijden, weet je al meteen welk verschil in uitstoot het kan maken als er meer en meer hybride en elektrische wagens rondrijden. Hoewel de termen hybride en elektrisch vaak door elkaar heen gebruikt worden, is er wel een groot verschil tussen beide. We bekijken de hybride wagens hieronder even van dichtbij.

Wat zijn hybride wagens?

Een hybride wagen maakt gebruik van twee motoren, namelijk een verbrandingsmotor en een elektromotor. De verbrandingsmotor werkt op benzine of diesel die zich in de brandstoftank bevindt, de elektromotor werkt op stroom van de accu die in de wagen zit. We kunnen een onderscheid maken tussen volledig hybride, half hybride of plug-in hybride. Een volledig hybride wagen kan op één van beide motoren rijden, een half hybride wagen heeft beide motoren tegelijk nodig om te kunnen rijden en een plug-in hybride bevat een accu die opgeladen moet worden.

De voordelen

Het grootste voordeel voor de consument is zonder twijfel dat een hybride wagen een stuk zuiniger rijdt en je zo dus aardig wat geld kunt besparen. Geld besparen doe je trouwens ook door de fiscale voordelen die beschikbaar zijn voor deze wagens. 
Hybride wagens stoten aanzienlijk minder uitlaatgassen uit, wat het milieu ten goede komt en wat ook een bijdrage vormt aan het halen van die alom gekende milieudoelstellingen die ieder land opgelegd krijgt. 
Zowel naar budget als naar milieuvriendelijkheid toe zijn hybride wagens een goede keuze.

De nadelen

Wat veel mensen tegenwoordig nog tegenhoudt om de overstap naar een hybride wagen te maken, is de aankoopprijs. Deze valt een stuk hoger uit dan van een gewone wagen, al moet je hier wel de fiscale voordelen en het lager verbruik voor in acht nemen om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Verder moet je er bij een plug-in hybride wagen ook altijd rekening mee houden dat je tijdig moet kunnen opladen om van het voordeel van de elektromotor te kunnen genieten.

Is een hybride wagen voor jou een goede keuze?

Als je kijkt naar de besparing op brandstof en de fiscale voordelen aan de ene kant en naar de lagere belasting voor het milieu aan de andere kant, kun je wel met zekerheid stellen dat een hybride wagen een goede keuze is. Voor mensen die voornamelijk in de stad rijden, is het zeker een goed alternatief als je weet dat het verbruik daar tot 55% lager ligt; reken zelf maar even uit wat je kunt besparen.

Similar Articles

Comments

Populair